Kiezen voor een achterwielmotor bij een elektrische fiets?
Op deze pagina vind je alles over de achterwielmotor op een elektrische fiets. Bij een e-bike met achterwielmotor zit de motor in het achterwiel. Doordat de motor op deze plek is bevestigd, geeft deze fiets de meest natuurlijke rijbeleving. Dit komt omdat de ‘normale’ fiets ook wordt aangedreven door het achterwiel. Nadelen van een achterwielmotor zijn dat het gewicht, op de achterkant van de fiets zijn bevestigd en dat het niet mogelijk is om naafversnellingen en een gesloten kettingkast te hebben.
De motor wordt achteraf in de fiets gemonteerd. Hierdoor kun je alleen een derailleurversnelling gebruiken en is de keuze voor een naafversnellingen met een dichte kettingkast niet mogelijk.
Voordelen
Het grootste voordeel van een achterwielmotor is dat je meer het gevoel hebt van een zetje in de rug. Dit is het tegenovergestelde van een elektrische fiets met voorwielmotor, waar je juist het gevoel krijgt dat je naar voren wordt getrokken.
Naast het gegeven dat een achterwielmotor een prettige fietsbeleving geeft, stuurt een e-bike met dit systeem ook strakker, is het gewicht van de fiets vaak lager en heb je meer versnellingsopties waardoor je met name in heuvelachtig terrein beter af bent. En wat past er beter op onze mooie heuvelachtige Sallandse Heuvelrug!
Nadelen
De achterwielmotor heeft één belangrijke beperking, je kunt geen combinatie van dichte kettingkast met naafversnelling gebruiken. De keuze valt dus automatisch op de derailleur. Op zich is hier niets mis mee, echter dit open systeem vergt meer onderhoud. Ook het verwijderen van het achterwiel bij het wisselen van band is geen klusje om zelf te doen. Na de bandenwissel moet de ondersteuning met een computerprogramma opnieuw worden afgesteld.
Daarnaast is de e-bike aan de achterzijde ook zwaarder en kun je de fiets lastiger verplaatsen. Bij een middenmotor is het gewicht beter verdeeld en ligt het zwaartepunt ook lager.